Plot | Montenegro | For sale
Plot | Montenegro | For sale Plot | Montenegro | For sale Plot | Montenegro | For sale Plot BELA | Montenegro | For sale

Prodaja placeva u Crnoj Gori

Interesuje vas kupovina zemljišta za izgradnju u Crnoj Gori? Pomoći ćemo vam u sticanju, uređenju dokumenata i izgradnji. Desetine urbanizovanih parcela za izgradnju, partnerstvo sa izvođačima radova - to je prilika da organizujete svoj preseljenje i udoban život na obali Jadranskog mora.
Cena parcela: od 50 EUR po m²

Država:
Crna Gora
Opcije:
Zemljište
Cijena50 EUR
(
79
votes, average
4.97
out of 5)
Book an appointment:
Купить

Dozvola za građenje u Crnoj Gori

Dobijanje dozvole za građenje u Crnoj Gori prati određeni niz koraka:

1. Dokazivanje prava svojine na zemljištu ("List Nepokretnosti")

Da biste započeli proces, potrebno je dobiti "List Nepokretnosti" koji izdaje katastar kod gradske ili opštinske uprave. Ovaj dokument potvrđuje vaše pravo svojine na zemljištu na kojem planirate graditi.

2. Dobijanje Urbanističko-tehničkih uslova (UTU)

Uprava izdaje UTU, gde su navedeni potrebni parametri za izradu projekta, kao što su maksimalna površina, broj spratova, naziv objekta i drugi detalji. Zahtev za dobijanje UTU podnosi se upravi sa jasnim navođenjem ciljeva (nova izgradnja, nadogradnja itd.) i broja katastarske parcele.

3. Razvoj Idejnog Rešenja na osnovu UTU

Licencirani projektantski biro sastavlja Idejno Rešenje uzimajući u obzir vaše zahteve i UTU.

4. Dobijanje Saglasnosti Glavnog Gradskog Arhitekte

Zahtev za dobijanje Saglasnosti podnosi se upravi na osnovu razvijenog Idejnog Rešenja. Procedura dobijanja Saglasnosti obično je jednostavna i traje od 15 do 30 dana.

5. Razvoj Glavnog Projekta

Licencirani projektantski biro razvija Glavni Projekat koji obuhvata arhitektonske, građevinske, elektro i vodovodne planove i druge detalje.

6. Revizija Glavnog Projekta

Revizija Glavnog Projekta sprovodi se u licenciranom birou u Crnoj Gori. Revizor prikuplja potrebnu dokumentaciju i saglasnosti za sledeći korak.

7. Plaćanje za komunalnu opremu zemljišta

Iznos naknade za komunalnu opremu zemljišta varira u različitim regionima Crne Gore i zavisi od zone. Cenu možete saznati u organima samouprave grada ili kod vašeg projektanta.

8. Podnošenje Zahteva za početak građenja

Sa ovim ugovorom i pripremljenom dokumentacijom, podnosi se Zahtev za početak građenja Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Zahtev se podnosi nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata.

9. Izgradnja objekta

Nakon dobijanja dozvole i potpisivanja ugovora o građenju sa građevinskom firmom, možete početi sa izgradnjom objekta. Po potrebi, možete se posavetovati sa vašim projektantom u vezi sa drugim detaljima koji su potrebni tokom izgradnje.

Kupovina parcele sa nepokretnošću

Sticanje nepokretnosti u fazi izgradnje uključuje sledeće korake:

  • Pregovaranje sa izvođačem radova kako biste postigli dogovor oko cene koja odgovara obe strane.
  • Za rezervaciju odabrane nepokretnosti obično je potrebno uplatiti depozit koji često iznosi oko 5000 evra. Nakon uplate depozita, obe strane potpisuju sporazum o rezervaciji nepokretnosti.
  • Pravna podrška od strane pravnika sa licencom u Crnoj Gori, koji će delovati u vaše ime.
  • Predugovor i tehnički uslovi. Izvođač radova i vaš izabrani pravnik razrađuju predugovor i listu tehničkih uslova. Nakon što dobiju vašu odobrenje, pravnik potpisuje dokumenta u vaše ime. Zatim dolazi rok za plaćanje prvih od navedenih uplata.

Plaćanje uplata za izgrađenu nepokretnost

Obično se uplate za nepokretnosti u fazi izgradnje vrše na sledeći način:

  • 30% prilikom potpisivanja predugovora (uz odbitak iznosa depozita).
  • 30% nakon završetka izgradnje temelja.
  • 30% nakon završetka izgradnje krova.
  • 10% prilikom predaje ključeva i sastavljanja zapisnika o greškama, gde se beleže nedostaci.

Različite procedure u zavisnosti od izvođača radova: Različiti izvođači radova mogu imati različite procedure i uslove. Uvek pružamo informacije o određenom izvođaču radova našim klijentima kako bi bili informisani o svim detaljima.

Cene parcela u Crnoj Gori

Cene zemljišta u Crnoj Gori pre svega zavise od njihove lokacije. Najviše cene zemljišta možete pronaći na obali, posebno na Budvanskoj rivijeri, gde minimalna cena po kvadratnom metru iznosi najmanje 30.000 evra. Na Bokokotorskom zalivu cene parcela uglavnom su niže, a mi vam možemo pronaći parcelu od 50 evra po kvadratnom metru.

Cena zemljišta u Crnoj Gori ne zavisi samo od lokacije. Faktori kao što su mogućnost dobijanja građevinske dozvole, dostupnost puteva i priključenje na elektrosnabdevanje takođe značajno utiču na cenu parcele.